Soiree Dramatik in Antwerpen en Amsterdam

Naar aanleiding van de tiende verjaardag van Schrijverspodium gooien Toneelhuis en Stadsschouwburg Amsterdam hun zalen open voor een luxueuze editie van deze klassieker. Twee toneelliteraire avonden met een kleurrijke greep uit het beste, het verrassendste en het meest onontdekte van de Nederlandstalige toneelliteratuur van het afgelopen decennium.

Aan het woord een elftal jonge en gevestigde schrijvers met fragmenten uit eigen toneelwerk. Aan de muziekinstrumenten de leden van Track, de uit de Veenfabriek voortgekomen electro-techno band.

In Antwerpen treden aan: Stijn Devillé, werk van Eric De Volder, Abke Haring, Monique Nagielkopf, Jeroen Olyslaegers, Hanneke Paauwe, Elvis Peeters, Pjeroo Roobjee, Arne Sierens, Dimitri Verhulst en Erik Vlaminck. Toneelhuisacteurs Stijn Van Opstal, Geert Van Rampelberg en Sara Deroo geven hen extra stemmen.

Op het podium in Amsterdam staan: Rob de Graaf, Peter De Graef, Fikry El Azzouzi, Maria Goos, Judith Herzberg (o.v.), Gerardjan Rijnders, Pjeroo Roobjee, Laura van Dolron, Marjolijn van Heemstra, Lot Vekemans, Peter Verhelst. Actrice Marlies Heuer krijgt nog gezelschap van twee andere acteurs.

Op elkaar reagerend creëren muzikanten, schrijvers en acteurs elke avond een muziektheatraal concert waar de vonken vanaf vliegen.

Track is Rik Elstgeest, Bo Koek, Paul Koek, Hans van der Meer en Ton van der Meer / guest star John van Oostrum.

“Zij die normaal gezien achter de schermen blijven, stelen nu de show.”

Nominatie Anton Wachterprijs 2012

Op 24 september is bekend gemaakt dat ‘Een bruidsjurk uit Warschau’ genomineerd is voor de Anton Wachterprijs 2012. De winnaar wordt bekend gemaakt op 18 oktober 2012. De uitreiking vindt plaats op 10 november in Harlingen.  De overige genomineerden zijn Peter Buwalda (Bonita Avenue), Daan Heerma van Voss (Een zondagsman), Erik Menkveld (Het grote zwijgen) en Joost de Vries (Clausewitz). Eerdere prijswinnaars zijn onder anderen A.F.Th. van der Heijden, Gijs IJlander, Arnon Grunberg en Maartje Wortel.

Zie www.antonwachterprijs.nl voor meer informatie

Recensie ‘leestafel.info’ : Het boek mag zo op de nominatielijst voor de Academica literatuurprijs voor debutanten

“Lot Vekemans heeft op een heldere manier het verhaal over deze drie mensen geschreven. Er staat geen woord teveel, niets is overdreven sentimenteel of uitgebreid belicht en dat maakt het juist zo bijzonder. Geen kunstig geconstrueerde zinnen, geen gezwollen taal maar wel een prachtig indringend, subtiel, soms ontroerend verhaal over drie mensen die alleen maar een klein beetje geluk willen in hun leven.
Het boek mag van mij zo op de nominatielijst voor de Academica literatuurprijs voor debutanten.”   © www.leestafel.info –  Dettie

Recensie Literair Nederland: een roman waar je “Ja” tegen zegt

Op 30 juli schreef Lisette Huibers een zeer positieve recensie op de website van Literair Nederland: “Er zijn romans die in de categorie ‘ja’ vallen en er zijn romans die in de categorie ‘nee’ vallen. Boeken vallen in de categorie ‘ja’ als het verhaal boeiend is of de vorm vernieuwend; als de personages realistisch of de woorden prachtig gekozen zijn. Als het boek in kwestie een combinatie is van deze eigenschappen, kunnen we spreken over een echt goed boek. En dat is nu precies het geval bij Een bruidsjurk uit Warschau. Een vlotgeschreven roman, vol prachtige uitspraken, die je vastgrijpt en niet meer loslaat (…)
“Vekemans heeft een gave om doeltreffend, pakkend en creatief te schrijven. Daarbij zijn haar personages zo levensecht, dat je het gevoel hebt dat je ze echt leert kennen. Dat je ze tegen kunt komen. Misschien daarom ook dat open einde, om deze illusie in stand te houden. Een volle ‘ja’ tegen deze roman. Lezen dus.”

Klik hier voor de hele recensie